Teckenförklaringar

Snabbguide till rätt typ av tryckt matta

Ibland har man inte tid att läsa alla specifikationer noggrant och då är våra piktogram till stor hjälp. De ger dig en snabb uppfattning av varje mattas viktigaste egenskaper. Nedan finns lättlästa förklaringar till vad varje symbol står för.

Trafik och slitstyrka

Hög trafik (+1000 passager/dag)

Mattor som är konstruerade för att tåla de påfrestningar som förekommer i stora offentliga/kommersiella byggnader, och vars material har lång livslängd även vid hårt användande.

Låg trafik (0-250 passager/dag)

Mattor som är avsedda för mindre entréer samt ytor med lägre genomströmning av gångtrafik. Livslängden är oftast god även vid medelhårt bruk.

Medelhög trafik (250-1000 passager/dag)

Mattor som är optimerade för bruk i allmänna utrymmen i medeltrafikerade byggnader, och vars livslängd är lång även vid förhållandevis hårt användande.

Contract-klassad

Mattor som uppfyller de krav som ställs av arkitekter vid installation i offentliga och kommersiella byggnader, vilket oftast innebär extrem slitstyrka/prestanda samt god design.

Textilens konstruktion

High-twist / Frisé

En tuftad och skuren lugg av hårt tvinnat och värmefixerat garn. Förutom ett lyxigt utseende med snygg ytstruktur har dessa mattor även bra smutsupptagningsförmåga.

Level Loop

Nålad eller tätt tuftad lugg av oskurna öglor. Ibland varvas garn av olika typer och tjocklekar. Dessa mattyper används ofta vid installationer för långlivat bruk i kommersiella lokaler. 

Velour / Plysch

Tuftad och skuren tätt packad lugg, med rakt eller svagt tvinnat garn. Ger en formell och exklusiv känsla samt medger god definition vid tryckning.

Baksidesmaterial

Actionbac®

Består av ett nät av vävd polypropylen som lamineras fast på mattan med flytande latex. Uppskattas av professionella installatörer då mattan blir både sträck- och limningsbar.

Nitrilgummi

Har mycket bra tensil styrka, tåler stora temperaturförändringar och är resistent mot oljor, spillvatten samt flertalet syror och kemikalier. Används på mattor som skall tvättas industriellt.

Vinyl

Samlingsterm för den syntetiska polymeren PVC, som är både flexibel och formstabil. Är dock temperaturkänslig och stelnar i kyla. Säkerställ att ftalater, tex DOP, inte blandats i vinylen.

Gelfoam®

En uppskummad form av syntetisk latex, i de flesta fall av uretan. Ger bra formstabilitet och halkmotstånd, ofta i kombination med ett våfflat mönster.

Konfektionering

Utfallande enkel kant

Dessa mattor har en bård av vinyl runt hela mattan. Kan väljas bort på vissa produkter och istället fås med en rakt skuren kant.

Förstärkt kant

Dubbla lager gummi längs med kanterna gör att mattan strävar nedåt i hörnen, minskar snubbelrisk och förlänger livslängden på mattan.

Förstärkt kant med list

Förutom de dubbla lagerna gummi längs med kanterna finns även en extra list som låser tuften, skapar en skarp textillinje och minskar risken för delaminering (tuftlossning). Patenterad.

Langettering

En sömnadsmetod som görs med särskilda "overlock"-maskiner stärker upp mattan och ger ett mer exklusivt intryck. Garnet är oftast av PP och matchas mot mattans färg.

Kantband

Ett tjockt textilband viks runt mattans kanter och sys fast med rak söm. Skyddar kanterna från fnasning och ger ett mer robust intryck.

Tryckning och Specialegenskaper

Upplösning

Anges i det antal dpi (dots per inch / punkter per tum) som mattan trycks. T ex innebär 76 dpi att varje pixel är 0,33 mm i diameter.

Djuptryck

Tryckprocess där färgen går hela vägen ner i botten av mattan. Ger en hög lyster och djupa kontraster i mattan samt gör den mindre känslig för nötning.

Oändligt antal färger

Tryckprocess som inte begränsar antalet färger som kan användas i en och samma design.

Brandklassad

Mattor med material som står emot värmeutveckling och reducerar spridning av eld. Testade och certifierade av oberoende testlaboratorier.

Anpassad för bruk med kontorsstol

Mattor vars lugg har högt s k krossmotstånd vilket gör att de klarar det punkttryck som uppstår under hjulen på en kontorsstol som en person sitter på.

Överlägset miljöval

Mattor som helt eller delvis är tillverkade av återvunna material utan förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen, och som kan återvinnas igen.

Skötselråd

Industriell tvättmaskin

Mattor avsedda för kommersiellt bruk, t ex av tvätterier/ uthyrare. Tåler de extrema påfrestningar som uppstår i stora industriella tvättmaskiner och tvättrör.

Avspolning

Mattor utan textil som spolas av med högtrycksspruta eller vanlig slang (anges vid respektive produkt).

Extraktionstvätt

Mattor som tåler rengöring med särskild mattdammsugare med schampoo och/eller ånga.

Industriell torktumlare

Mattor avsedda för kommersiellt bruk, t ex av tvätterier/ uthyrare. Tåler de höga inluftstemperaturerna i stora industriella torktumlare.

Kommersiell tvättmaskin

Mattor avsedda för konsument- eller enklare kommersiellt bruk. Dessa är inte sällan av enklare material och i mindre storlekar.

Handtvätt

Mattor som ska handtvättas med milt tvättmedel och därefter dropptorkas eller avdunsta liggande.

Dammsugning

Mattor som rengörs med professionell eller kommersiell dammsugare. Ofta är dessa mattor preparerade med någon typ av smutsavvisning som underlättar städningen.

Aprio AB     Gubbängsvägen 106     SE-122 45 Enskede     Tel: +46 8 5221 9200     Webb: www.aprio.se     E-post: [email protected]     Priser: Alla priser anges exkl moms